Blog: grenzen, denken en broccoli

Ik loop regelmatig achter de feiten aan. Zo kwam ik er afgelopen donderdag achter dat april de Maand van de Filosofie is. Met als thema Over de grens. Alain de Botton vertelde tijdens Nieuwsuur dat filosofie gaat over ‘the broccoli side of life’. Filosoferen is niet moeilijk, wel saai, niet lekker. Net als broccoli. Zijn initiatief The School of Life, doet daarom als het ware wat ‘sugar on the broccoli’.

DeelderVandaag lag bij een plaatselijke boekhandel (waar ik mijn boeken koop om de ‘kleine ondernemer’ te helpen en het tergend lang wachten op bestellingen voor lief neem) ‘De vrijheid van de grens’ van Paul Scheffer. Het essay bleek speciaal voor deze maand geschreven. Het gaat over – uiteraard – vrijheid en grenzen. Maar ook over hokjesdenken, balanceren, Europese Studies, oordelen, zoeken. Ik dacht aan allerlei rode draden uit mijn leven die samen leken te komen. Dus ik kocht. En ik las. Bijvoorbeeld dit:

”…want wie openstaat voor de wereld voelt zich al snel overvraagd door de veelheid van gebeurtenissen, door de snelheid waarmee de ene indruk de andere verdringt en door de kakofonie van ideeën die de ronde doen…. “. Ik dacht aan RebootTime en Offline Sunday.

Of dit: “Kunnen we, in het besef dat grenzen vrijheid mogelijk maken, op een duurzame manier de kring verruimen van mensen met wie we ons vereenzelvigen?” Ik dacht aan Deep Democracy.

Grenzen zijn ‘hot’: De Maand van de Geschiedenis (oktober) heeft als thema Grenzen, er is geen nieuwsuitzending of krant die niet dagelijks rept over grenzen, en wij lijken ons meer en meer bezig te houden met de grenzen tussen onze binnen- en buitenwereld en tussen onszelf en anderen.

Ik dacht aan hoe grappig ik het vind dat ik dit blog schrijf op de laatste dag van de maand van de filosofie; op een grens. Ik dacht aan balanceren op grenzen. Aan balans überhaupt. Aan onze RebootDag voor OPZIJ.

Fresh green vegetable, isolated over whiteEn ik dacht weer aan broccoli. Aan broccoli met olijfolie en Maldon-zout. Niet moeilijk, niet saai, wel lekker.

Lydie van de Laar,

Oprichter van en trainer/begeleider bij RebootTime.